Aandacht voor psychosociale steun

Het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren kan al sinds het ontstaan 20 jaar geleden rekenen op de (financiële) support van de Rabobank. Vanzelfsprekend, vindt Martine Boon, adjunct-directeur Food & Agri bij de Rabobank: “De Rabobank is begonnen als boerenleenbank, het is voor ons logisch initiatieven die boeren helpen te ondersteunen.” Martine is één van de sprekers tijdens het online jubileumsymposium op donderdag 5 november. 

Aandacht voor psychosociale steun
Dat het Vertrouwensloket Welzijn Landbouwhuisdieren zich naast aandacht voor dierenwelzijn ook richt op psychosociale steun voor de boer, spreekt Martine Boon erg aan. “Als iemand niet lekker in zijn vel zit en zorgen heeft over zijn bedrijf, kan hij ook niet goed voor zijn dieren zorgen. Een goedlopend bedrijf, zorgt automatisch voor meer plezier in het werk en een beter dierenwelzijn.”

Accountmanagers bank zijn ook erfbetreders  
De Rabobank, een coöperatie met van oudsher veel agrarische klanten, is nauw verbonden aan de agrarische sector. Boon: “Onze accountmanagers komen geregeld op het boerenbedrijf van hun klant en zijn dus erfbetreders. Wij attenderen onze werknemers daar ook op: als ze signalen zien van verminderde dierzorg of andere problemen bij de boer, kunnen ze het Vertrouwensloket inschakelen.”

De trainingen die het Vertrouwensloket aan erfbetreders biedt, zijn gevolgd door medewerkers van de Rabobank, die vaak uit eigen ervaring ook kennis hebben van agrarisch ondernemen. “Deze werknemers kunnen dus goed inschatten wanneer het niet goed gaat met het vee. En voor alle andere accountmanagers geldt dat zij inzicht hebben in het strategisch en financieel plaatje van een boerenbedrijf. Dat geeft een duidelijk beeld van of een bedrijf gezond is. Zien we dat het niet goed gaat, dan bieden we onze hulp aan.”

Gezamenlijk verantwoordelijk
Een gezonde agrarische sector is namelijk in het belang van ons allemaal, vindt Boon. “Voor de sector zelf, voor de bank, maar ook voor Nederland. Met leningen van de bank konden agrariërs na de Tweede Wereldoorlog  het uitgangspunt van destijds landbouwminister Sicco Mansholt ‘nooit meer honger’ vormgeven zodat de landbouwproductie werd gestimuleerd en daarmee zette de sector Nederland op de wereldkaart. Nu zijn we waar we zijn, met z’n allen. Ik vind dat boeren en tuinders op onze steun moeten kunnen blijven rekenen. De Rabobank wil een rol spelen in een duurzame en eerlijke voedselproductie. Daar hoort dierenwelzijn natuurlijk bij.”

Meer informatie
Martine Boon, adjunct-directeur Food & Agri is een van de sprekers tijdens het jubileumsymposium van het Vertrouwensloket op donderdag 5 november. Nog niet aangemeld? Doe dat dan nu nog via de website.

 

 

Terug naar boven